Vodič za nakup avto kamere za snemanje vožnje

1. Korak – Želite snemati tako v svojem vozilu, kot izven njega?


Večina avto kamer se pritrdi na avtomobilsko vetrobransko steklo, obrnjene so naprej in snemajo le tisto, kar se dogaja izven vozila (na cesti pred vašim vozilom). To so tako imenovane enojne avto kamere nadzorne plošče, saj imajo le eno lečo. To je najpogostejša in osnovna vrsta kamer in je odličen začetek polne zaščite sebe pred nevarnostmi na cestah! Med tem, ko zagotovo obstajajo prestižne kamere z eno lečo, ki imajo veliko nastavitev, si lahko zagotovo ogledate naše osnovne kamere.2. Korak – Kako vidna želite, da je avto kamera v vozilu?
Kamere lahko dobite v vseh oblikah in velikostih. Številni kupci imajo raje manjšo enoto, ki je dovolj neopazna, da jo lahko v vozilu ves čas pustite. Medtem, ko priporočamo nenehno odstranjevanje kamere z vidnega mesta, ko vozila nimate ne očeh (tako, kot vedno odstranite svojo torbico, denarnico, GPS napravo, telefon, itd.). 
3. Korak – Kako pomembna za vas je kakovost posnetka?


Kakovost zajetih posnetkov se razlikuje od kamere do kamere – od normalne kakovosti (480p) do visoke kakovosti (720p) do najvišje kakovosti (1080p polna definicija, ki je bolje poznana kot HD). Dejstvo je, da je v primeru kakršne koli nesreče katera koli kakovost posnetka boljša, kot to, če posnetka nimate. Kljub temu posnetek višje kakovosti nudi več prednosti, kot je možnost branja registerskih tablic s posnetka ali boljša kakovost posnetka ponoči. Višja kakovost posnetka na splošno pomeni višjo ceno. 

4. Korak – Si želite tudi zapisovanje GPS podatkov?


Mnoge novejše kamere nudijo dodaten luksuz zapisovanja položaja vašega vozila, hitrosti in smeri preko vgrajenega GPS sprejemnika (Global Positioning System). Ko boste posnetek kasneje predvajali na svojem računalniku, si lahko ogledate svoje vozilo, ki se pomika po Google zemljevidih.Zanimate se za nakup kamere za nadzorno ploščo. Odlična ideja! Sledite našemu preprostemu vodniku za izbiro snemalnika v avtomobili, da najdete ustreznega, za vas najboljšega. Začnimo!
Odločitev 1 – Želite snemati tako v svojem vozilu, kot izven njega?
Večina avto kamer se pritrdi na avtomobilsko vetrobransko steklo, obrnjene so naprej in snemajo le tisto, kar se dogaja izven vozila (na cesti pred vašim vozilom). To so tako imenovane enojne avto kamere nadzorne plošče, saj imajo le eno lečo. To je najpogostejša in osnovna vrsta kamer in je odličen začetek polne zaščite sebe pred nevarnostmi na cestah! Med tem, ko zagotovo obstajajo prestižne kamere z eno lečo, ki imajo veliko nastavitev, si lahko zagotovo ogledate naše osnovne kamere.
Če vas zanima snemanje tega, kaj se dogaja v vašem vozilu ali za vašim vozilom in želite obenem snemati tudi dogajanje na cesti pred svojim avtomobilom, vas morda zanima nakup avto kamere z dvojnim objektivom. Ta vrsta kamere je zasnovana z več kot one kanalnim nadzornim sistemom in lahko naenkrat snema oba kanala. Ta vrsta avto kamere je dobra za lastnike podjetij, taxije ali druge dostavne službe, zaskrbljene starše ali najstnike in v primeru, ko bo nekdo drug upravljal vozilo. Če se bo kar koli pripetilo vašemu vozilu, boste takoj vedeli, kdo je krivec za nesrečo.
Naslednja slika prikazuje primer slike avto kamere nadzorne plošče z dvojno lečo. Ta model ima obe leči vgrajeni v eno enoto (DVR-R300, ena leča je obrnjena navzven, ena navznoter, poglejte si spodnjo povezavo) nekatere dvo-lečne kamere nadzorne plošče pa uporabljajo zunanjo ali “oddaljeno” drugo lečo, ki je z glavno enoto povezana preko enega majhnega kabla. Pritisnite na sliko, da si ogledate večjo različico:


Ni potrebno, da ste starš ali komercialni operater, da lahko izkoristite kamero nadzorne plošče z dvema lečama! Številni vozniki danes uporabljajo kamere nadzornih plošč za bolj celovito pokritost okoli svojega vozila. Več pokritosti pomeni več miru uma! Dva kanala sta najpogosteje uporabljena za zajemanje prednjega in zadnjega dela vozila naenkrat. Kamera je lahko zaradi svoje majhnosti nameščena na skoraj kateri koli del v vozilu; snemajo interakcije voznikovega okna, ali pa snemajo vredna orodja ali tovor. Tu je primer slike kamere nadzorne plošče z dvema lečama.

To sta naši kameri z dvema lečama, ki sta trenutno na voljo (z vgrajeno ali oddaljeno drugo lečo):
• DVR-R300 (vgrajena druga leča)
• BlackVue DR650GW-2CH (zunanja/oddaljena druga leča)
Odločitev 2 – Kako vidna želite, da je kamera v vozilu?
Kamere lahko dobite v vseh oblikah in velikostih. Številni kupci imajo raje manjšo enoto, ki je dovolj neopazna, da jo lahko v vozilu ves čas pustite. Medtem, ko priporočamo nenehno odstranjevanje kamere z vidnega mesta, ko vozila nimate ne očeh (tako, kot vedno odstranite svojo torbico, denarnico, GPS napravo, telefon, itd. ). Prodajamo kamere, ki so izredno neopazne in skoraj nevidne z zunanjega dela vozila.
To so mini kamere nadzorne plošče, ki so trenutno na voljo:
• Papago! GoSafe 110
Linija kamer BlackVue (brez zaslonov) je diskretna in odlična za “način parkiranja”:
• BlackVue DR600GW-HD
• BlackVue DR650GW-2CH
Dashcam Store™ zdaj tradicionalnim in miniaturnim slogom kamer nadzornih plošč nudi alternative: slog vzvratnega ogledala! Napredna zasnova združuje prednjo kamero in video zaslov v ogledalu, ki se preprosto lahko namesti na vrh obstoječega ogledala. Ta vrsta kamere nudi najbolj neopazno rešitev kamere nadzorne plošče.
To je naša trenutno založena kamera v slogu vzvratnega ogledala:
• DVR-VC100.
Odločitev 3 – Kako pomembna za vas je kakovost posnetka?
Kakovost zajetih posnetkov se razlikuje od kamere do kamere – od normalne kakovosti (480p) do visoke kakovosti (720p) do najvišje kakovosti (1080p polna definicija, ki je bolje poznana kot HD). Dejstvo je, da je v primeru kakršne koli nesreče katera koli kakovost posnetka boljša, kot to, če posnetka nimate. Kljub temu posnetek višje kakovosti nudi več prednosti, kot je možnost branja registerskih tablic s posnetka ali boljša kakovost posnetka ponoči. Višja kakovost posnetka na splošno pomeni višjo ceno.
Spodaj je primer 720p visoke definicije (levo) in 1080p visoke definicije (desno). Opazite razliko v velikosti – 1080p zajema več pikslov. Pritisnite na sliko in si poglejte dejansko velikost slike (opozorilo, velika datoteka – 3192×1077 – 1.17MB):To so naše trenutno dobavljive kamere nadzornih plošč z visoko definicijo (HD) 1080p:
• BlackVue DR600GW-HD
Odločitev 4 – Si želite tudi zapisovanje GPS podatkov?
Mnoge novejše kamere nudijo dodaten luksuz zapisovanja položaja vašega vozila, hitrosti in smeri preko vgrajenega GPS sprejemnika (Global Positioning System). Ko boste posnetek kasneje predvajali na svojem računalniku, si lahko ogledate svoje vozilo, ki se pomika po Google zemljevidih. Prednosti GPS podatkov so velike! Preprosto dokažite, kje ste ob določenem času bili, sledite položaju svojega vozila, ali pa se na sodišču branite zaradi napačne kazni za prehitro vožnjo. Dodan bonus take vrste kamere je, da sta datum in čas za vas samodejno nastavljena!
Da prejema GPS signal s satelitov, kamera uporablja GPS anteno. Ta je v kamero vgrajena ali pa je z njo povezana preko kabla – odvisno od modela kamere (kot XM/Sirius radio antenna).
Naslednja slika prikazuje primer predvajanja posnetka z GPS podatki. Pritisnite na sliko, če želite prikazati večjo različico:To so naše trenutno dobavljive kamere, ki omogočajo GPS sledenje:
• DVR-X3000 (notranja GPS antena)
• DVR-R300 (zunanja GPS antena)
Drugi premisleki – hitrost in velikost spominske kartice
Na hitro se moramo usmeriti na temo spominskih kartic. Zaradi same narave splošnega snemanja posnetkov, video kamere nadzorne plošče ustvarjajo velike količine podatkov. Zaradi tega morate uporabiti kakovostno spominsko kartico. Kaj je eden izmed ukrepov kakovosti, ko govorimo o spominskih karticah? Odgovor je “hitrost zapisovanja” (hitrost, s katero kamera lahko “zapisuje” video podatke na spominsko kartico). Spominske kartice se razlikujejo glede na velikost in “razred.” “Razred” (Razred 1, 2, 4, 6, 10) določa “hitrost zapisovanja” spominske kartice.
Ker ne morejo vse spominske kartice podatkov zapisovati pri visokih vrednostih je pomembno kupiti spominsko kartico ustreznega razreda. Večina proizvajalcev kamer s katerimi sodelujemo, priporoča uporabo kartice vsaj razreda 6. Priporočamo tudi kartico razreda 10. Če ne boste uporabili zmogljive kartice, lahko doživite grobo predvajanje posnetka, nepopolne datoteke in druge težave s svojimi podatki.
Kar se tiče velikosti – vsaka kamera ustvarja različno količino podatkov, a splošno pravilo za HD posnetke je sledeče. Približni časi pomenijo čas, v katerem bo kamera snemala, preden bo dosegla konec kartice in nato ponovno začela na začetku (krožno snemanje):
• 8GB kartica – 2-3 ure
• 16GB kartica – 4-6 ure
• 32GB kartica – 6-12 ure
• 64GB kartica – 10-20 ure
• Drugi premisleki – Možnosti namestitve
• Ne postanite preobremenjeni. Če vas ne skrbi napajalni kabel, ki visi z vaše kamere, je običajni kabel, napajan preko avtomobilskega vžigalnika, ki je priložen vsaki kameri vse, kar potrebujete za “namestitev.” To je enako, kot napajalni kabel, ki teče v vašo navigacijsko enoto, polnilec telefona ali radar.
• Kljub temu obstaja alternativna možnost, če imate raje čistejši videz svojega vozila. Dashcam Store™ nudi komplete za namestitev po meri, ki dovoljujejo, da se vključite v napajalni sistem svojega vozila (to pomeni, da kamera nima napajanja, ko je vozilo ugasnjeno), da vam kabla ni treba vklopiti v svoj avtomobilski vžigalnik. Kompleti za namestitev kamere uporabljajo varna zlita vezja, zato prvotne napeljave svojega vozila ne boste spremenili na kakršen koli način. Oglejte si našo Privzeto namestitev kamere, če želite prejeti več informacij.
• Naslednja slika prikazuje razliko med osnovno namestitvijo kamere (levo) in napredno namestitvijo (desno). Pritisnite na sliko, če si želite ogledati večjo različico:

• Sledite tem navodilom, če želite v svoje vozilo namestiti kamero nadzorne plošče s tem, da se vključite v napajalni tok svojega vozila. To je znano kot ročno vezanje, ki pa ga ni težko izvesti! Da je ta postopek hiter in preprost, lahko uporabite komplet za nameščanje kamere z Dashcam Store™.
Sledite tem korakom, če želite kamero namestiti v svoje vozilo. Ta preprosta navodila veljajo za skoraj vse kamere nadzorne plošče. Lahko pritisnete na katero koli sliko, če si želite ogledati večjo različico.

  • Share: